Oraşul Siret – membru al Douzelage cu acte în regulă


În perioada 29 Aprilie - 2 Mai, în localitatea Susice din Cehia, s-a desfășurat cea de-a 19-a Întâlnire Generală a asociației Douzelage, asociație ce cuprinde câte un oraș de mici dimensiuni din fiecare țară a Uniunii Europene. Așa cum se știa din vizita președintelui Ed Weber, ce a avut loc în Siret în ianuarie, când Siretul a fost primit în mod informal în asociație, urmând ca votul formal, cu caracter simbol, să se repete în cadrul adunării din acest an, în prezența delegației din România.
În unanimitate, toate cele 21 de țări prezente – Grecia şi Finlanda lipsind din motive obiective – și-au manifestat deschis acordul față de aderarea Siretului la această prestigioasă organizație, considerată model de buna practici de către Consiliul Europei. Trebuie menționat că această ediție a fost dominată de manifestări organizate de, și pentru orașul Siret: pe lângă o prezentare a orașului și a bogăției Bucovinei, a fost organizată și o cină tradițională și o expoziție de pictură reprezentand imagini din acest mic oraș bucovinean.
Astfel, atât primarul Adrian Popoiu, cât și reprezentanul local al Douzelage, Viorel Haiura, au semnat oficial intrarea în organizație, împreună cu președintele Ed. Weber. Această înfrățire deschide poarta spre multiple colaborări din domeniul cultural, sportiv și al schimburilor de tineret, această organizație fiind cunoscută ca una dintre cele mai active din Europa. Întâlnirea de anul viitor va avea loc la Granville, locul de naștere al Douzelage, unde se vor celebra 20 de ani de la înființare.
După cum a declarat și primarul Adrian Popoiu, „este un moment de mândrie, dar și de responsabilizare pentru o comunitate atât de mică, precum cea din Siret. Sperăm să ne ridicăm la înălțimea așteptărilor și să fim printre cei mai activi membri ai Douzelage, să reușim să oferim prin această organizație un stimul și experiențe inedite tinerilor sireteni, precum și celor de diferite vârste, cu veleități artistice, sportive sau ecologice. Cred că un oraș mic trebuie să depună mai mult efort decât unul mare, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor cetățenilor, iar o organizație prestigioasă și cu experiența Douzelage-ului nu face decât să vină în întâmpinarea nevoilor specifice micilor orașe europene.”

Viorel Haiura,
Consilier

Asociatia Douzelage

Membrii fondatori asociatia Douzelage:

Altea, Spain
Bad Kötzting, Germany
Bellagio, Italy
Bundoran, Ireland
Granville, France
Holstebro, Denmark
Houffalize, Belgium
Meerssen,  Netherlands
Niederanven, Luxembourg
Preveza, Greece
Sesimbra, Portugal
Sherborne, United Kingdom

Orase care au aderat mai tarziu:

Karkkila, Finland - 1997
Oxelösund, Sweden - 1998
Judenburg, Austria - 1999
Chojna, Poland - 2004
Kőszeg, Hungary - 2004
Sigulda, Latvia - 2004
Sušice, Czech Republic - 2004
Türi, Estonia - 2004
Zvolen, Slovakia - 2007
Prienai, Lithuania - 2008
Marsaskala, Malta - 2009
Siret, Romania - 2010

 

Newsflash

Orasul Siret

Orasul Siret dupa anul 2000


XHTML and CSS. | Kepri Portal